Klikni na održivo logo

U sklopu Energetsko-klimatskog ureda otvoren je Centar za borbu protiv energetskog siromaštva

U sklopu Energetsko-klimatskog ureda otvoren je Centar za borbu protiv energetskog siromaštva

Križevci 2030

Centar za energetsko siromaštvo

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva

Pojam energetskog siromaštva u posljednje se vrijeme sve više spominje kada se priča o kućanstvima koja ne mogu pokriti osnovne troškove za energiju. Nestabilnosti na tržištu te porast cijena energenata dovodi sve veći broj građana u Hrvatskoj u opasnost od energetskog siromaštva. Građani grada Križevaca također su zabrinuti hoće li moći pokriti vlastite troškove za električnu energiju i plin i sve je veći broj zainteresiranih građana za ulaganja u sunčane elektrane te zamjenu sustava grijanja s plinskog na grijanje električnom energijom.

Zbog rata u Ukrajini i porasta cijena energenata, velik je interes za sunčane elektrane i promjene sustava grijanja pa smo tako ove godine pripremili 37 projekata sunčanih elektrana za kućanstva i 6 projekata sunčanih elektrana za pravne osobe. Građani nam se i dalje javljaju gotovo svakodnevno, a očekujemo da će se broj upita povećati prije početka nove sezone grijanja“, rekla je Ivana Dubravec iz KLIK-a.

Kako bi educirali građane na koji način jednostavnim promjenama mogu uštedjeti na računima za energiju te smanjiti troškove, u sklopu Energetsko-klimatskog ureda otvoren je i Centar za borbu protiv energetskog siromaštva, drugi takav Centar u Hrvatskoj.

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva korak je više u KLIK-ovoj misiji da stvori održivu i otpornu lokalnu zajednicu na putu energetske tranzicije. Za nas obične građane koji smo osnovali zadrugu velika je čast da smo prepoznati da budemo jedan od dva centara u Hrvatskoj i potvrda je to da smo na pravom putu. Pozivam građane da nam se slobodno obrate, ne samo za projekte, već i za savjete oko malih mjera energetske učinkovitosti kojima mogu postići značajne uštede“, istaknula je Upraviteljica KLIK-a Sanela Mikulčić Šantić.

Centar je osmišljen u sklopu projekta POWERPOOR koji provodi udruga DOOR. U projekt je uključen križevački Crveni križ čijih je 53 gerontodomaćica educirano za energetske savjetnike/mentore koji su do sad obišli 70 kućanstava od planiranih 220 te mapirali njihovu energetsku potrošnju.

Križevci su već sada primjer dobre prakse, a vjerujem da će ovaj Centar privući vaše sugrađane i potaknuti ih na promjene kojima će uštedjeti energiju i smanjiti troškove“, rekla je voditeljica projekta Anamari Majdandžić.

Kada se spominje energetsko siromaštvo, često je pogrešna pretpostavka da su energetski siromašni građani oni građani koji su socijalno ugroženi ili korisnici zajamčene minimalne naknade. Međutim, osim njih, energetski siromašni građani su i svi oni koji imaju redovan posao ali njihove plaće nisu dostatne da bi pokrile sve troškove za energiju koje to kućanstvo ima, ili ne mogu uložiti financijska sredstva u mjere energetske učinkovitosti kako bi smanjili troškove za energiju. Najčešća definicija u različitim dokumentima EU-a opisuje kućanstvo u riziku od energetskog siromaštva kao kućanstvo čiji troškovi za energiju predstavljaju više od 10% njihova prihoda.

Svjesni smo da treba poticati naše građane da se okrenu obnovljivim izvorima energije, stoga je Grad pokrenuo program sufinanciranja izgradnje sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Ove smo godine na rebalansu proračuna povećali iznos za to s 500 tisuća na čak milijun kuna što će uvelike olakšati našim građanima da postanu vlasnici sunčanih elektrana, posebno u ovim kriznim vremenima“, istaknuo je gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn.

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva otvorili su zajedno udruga DOOR i energetska zadruga KLIK.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn