Klikni na održivo logo

Placemaking radionica održana u suradnji s ODRAZ-om inspirirala građane na preuzimanje aktivne uloge u su-kreiranju prostora

Placemaking radionica održana u suradnji s ODRAZ-om inspirirala građane na preuzimanje aktivne uloge u su-kreiranju prostora

Provedeni projekt

Križevački laboratorij inovacija za klimu je u suradnji s udrugom ODRAZ organizirao placemaking radionicu 19. srpnja 2023. Radionica je održana unutar ODRAZ-ove ljetne škole u Šibeniku, a sudionici su upoznati s pristupom, mogućnostima i alatima placemakinga te ih se kroz praktičan rad uz pomoć alata Place Game poticalo na istraživanje potencijala mjesta i aktivno sudjelovanje u su-kreiranju prostora s ciljem oblikovanja kvalitetnijeg i ugodnijeg gradskog prostora.

Placemaking je inovativan pristup koji omogućuje građanima da aktivno doprinesu stvaranju zajednica prilagođenih njihovim potrebama i interesima. Tijekom ove radionice, sudionici su imali priliku uključiti građane u proces su-kreiranja mjesta, potaknuti svoju maštu i vizualizirati grad kakav žele vidjeti u budućnosti. Većina predloženih rješenja fokusirana je na smanjenje prometa i povećanje zelenih površina u gradu, što je u skladu s klimatskim politikama Europske unije.

Polaznici radionice bili su podijeljeni u pet grupa i svaka je grupa obrađivala po jednu odabranu lokaciju u Šibeniku. Koristeći metode promatranja i izravnog kontakta s građanima putem upitnika i alata Place Game, prikupljeni su relevantni podatci o dodijeljenom prostoru. Nakon povratka s terena, analizirani su prikupljeni podatci te izvučeni zaključci i razvijena grupna vizija za svaku od lokacija, uz prijedloge rješenja.

Idejna rješenja sudionika za svaku lokaciju predstavljena su u nekoliko faza, uključujući: uspostavu direktne autobusne linije koja povezuje studentski dom sa studentskim kampusom, izgradnju biciklističkih garaža i uspostavu sustava javnih bicikala, ozelenjivanje područja sadnjom drveća i grmolikog bilja, smanjenje broja parkirnih mjesta i prenamjenu tih površina u parkove, igrališta, trgove i parklete kao prostora za druženje.

Sudionici radionice su predstavili svoja rješenja široj javnosti, između ostalih i predstavnicima lokalne vlasti u Šibeniku koji su pokazali interes za predložene ideje te obećali razmotriti neke od njih u svojim daljnjim razvojnim planovima. Radionica je uspješno povezala građane s lokalnim tijelima vlasti i potakla dijalog o mogućnostima urbanog razvoja grada.

U konačnici, radionica je pružila značajan doprinos u jačanju svijesti o placemakingu kao važnom alatu za poboljšanje gradskih prostora, te je inspirirala građane da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju boljeg i održivijeg okoliša za sve.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj vrijednoj inicijativi, kao i svima koji su na bilo koji način podržali ovu radionicu. Nastavljamo snažno promicati placemaking pristup i zajedno graditi budućnost boljeg i održivijeg grada za sve nas.

Ova radionica je dio PLACE projekta (Placemaking for Citizen-led Missions in SE Europe) koji provode Placemaking Europe, Korimako, KLIK i PUSH, organizacije koje su dio inicijative Thriving Communities koja nastoji pomoći zajednicama učiniti temeljite promjene ka uspjehu.

Događaj je omogućen uz podršku Programa Europske Unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnoviji projekti

InnoFinRES

Cilj ovog projekta je podržati prelazak na obnovljive izvore energije kroz stvaranje novog modela financiranja. Model će se temeljiti na najboljim praksama financiranja zajednice i utjecajnog

Thriving communities
Thriving Communities

Thriving Communities je međunarodna inicijativa i mreža partnera kojoj je cilj radikalni razvoj otpornih i jakih lokalnih zajednica. KLIK je jedan od glavnih partnera ove