Klikni na održivo logo

Održali smo još jednu inspirativnu radionicu u sklopu projekta PLACEmaking!

Održali smo još jednu inspirativnu radionicu u sklopu projekta PLACEmaking!

Križevci 2030

Ovog puta, šareni svijet kreativnosti obogatio je prostorije osnovne škole Vladimir Nazor u Križevcima 23. studenog 2023. godine. Sama ideja za ovu radionicu proizašla je od vrijednih učitelja koji su uočili da djeca već od najranije dobi provode previše vremena unutar zatvorenih prostora – bilo u učionicama, produženim boravcima ili kod kuće. Okolina škole obiluje javnim prostorima koji čekaju da budu oživljeni i prilagođeni za dobrobit djece koja gotovo cijeli dan provode u školskom okruženju.

Na samom početku radionice, predstavili smo sudionicima projekt PLACE zajedno s načelima placemakinga, ističući potencijale i mogućnosti ove inovativne metode. Polaznike smo upoznali s alatom “place game”, a oni su obećali provesti ovu aktivnost “na terenu” oko škole s učenicima sljedeće proljeće, kada to vrijeme dopusti. Cilj im je dobiti konkretne ideje od učenika o tome kako poboljšati okoliš škole prema njihovim potrebama i željama. Po objašnjenju alata “place game” na radionici smo proveli igru “kutija želja” kojom smo zamolili polaznike radionice da vizualiziraju prostor oko škole kakav je sada i kako ga oni zamišljaju da bi bio funkcionalniji i ljepši za korištenje djeci, ali i njima samima. Ideje su prenijeli na papir i ubacili ih u „kutiju želja“.

Neki od sudionika već su aktivni u drugim udrugama i izrazili su interes za primjenu placemakinga kako bi unaprijedili prostore svojih zajednica. Ovaj interes posebno nas raduje, jer pokazuje kako radionica ima značajan utjecaj na podizanje svijesti o placemakingu kao ključnom alatu za unaprjeđenje okoline te potiče širu primjenu ovog pristupa. Naš cilj je potaknuti građane da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju boljeg i održivijeg okruženja za sve.

Završetak radionice označio je dogovor o suradnji udruge “Križevački laboratorij inovacija za klimu” i škole Vladimir Nazor kako bismo uspješno realizirali jednu od ideja koju će učitelji zajedno sa djecom odabrati kao najbolju tako što ćemo pomoći u izradi i prijavi projektnog prijedloga najbolje ideje na javni natječaj za donacije iduće godine.

Veliko hvala svima koji su sudjelovali u ovoj inspirativnoj radionici. Nastavljamo snažno promicati placemaking pristup i zajedno graditi budućnost boljeg i održivijeg grada za sve nas. Radujemo se budućim suradnjama!

Ova radionica je dio PLACE projekta (Placemaking for Citizen-led Missions in SE Europe) koji provode Placemaking Europe, Korimako, KLIK i PUSH, organizacije koje su dio inicijative Thriving Communities koja nastoji pomoći zajednicama učiniti temeljite promjene ka uspjehu.

Događaj je omogućen uz podršku Programa Europske Unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn