Klikni na održivo logo

Predstavnici Europske komisije te općina i gradova država članica EU posjetili Križevce

Predstavnici Europske komisije te općina i gradova država članica EU posjetili Križevce

Križevci 2030

Križevački sunčani krovovi

Predstavnici Europske komisije te općina i gradova država članica EU posjetili Križevce

U sklopu 2. međunarodne konferencije Europskog savjetodavnog centra za energetsko siromaštvo predstavnici Europske komisije i predstavnici jedinica lokalnih samouprava država članica Europske unije posjetili su u srijedu, 29. lipnja Križevce kako bi se upoznali sa svime što Križevci rade po pitanju postizanja energetski neovisnog grada do 2030. godine.

Ovaj posjet samo je dokaz koliko su Križevci cijenjeni i prepoznati u Europi po svim aktivnostima i projektima koje se provode u području energetske tranzicije. Križevački sunčani krovovi, sufinanciranje solarnih elektrana našim građanima, Energetsko-klimatski ured, velika solarna elektrana samo su neke od aktivnosti koje je detaljnije tom prigodom predstavio gradonačelnik Mario Rajn.

„Želim vam dobrodošlicu u Križevce, grad koji do 2030. godine želi postati energetski neovisan. Iznimno mi je drago da ste prepoznali Križevce kao grad primjer dobre prakse po svim aktivnostima koje provodimo po pitanju energetske tranzicije. Čuti od vas predstavnika Europske komisije i brojnih gradova i općina iz država članica EU da je ovo što radimo iznimno hvalevrijedno, je zaista veliko priznanje našem gradu. Drago mi je da vam danas mogu prezentirati sve što radimo i nadam se razmjeni kontakata i uspostavi buduće suradnje,“ istaknuo je tom prilikom gradonačelnik.

U ime KLIK-a, prve hrvatske energetske zadruge građana, okupljene je pozdravila  upraviteljica Sanela Mikulčić Šantić istaknuvši kako je energetska zadruga osnovana prije dvije godine od strane 11 građana koji su htjeli pokazati da i oni mogu pomoći svojim sugrađanima u energetskoj tranziciji.

Dosadašnji rad KLIK-a te projekte i inicijative na kojima KLIK radi, predstavila je Ivana Dubravec te se osvrnula na Energetsko-klimatski ured, prvi ured takve vrste u Hrvatskoj, i pojasnila kako je on zapravo mjesto prvog susreta građana i energetske tranzicije te ujedno edukativni prostor za stvaranje klimatski otpornog društva. Osvrnula se na informativno-edukativne radionice i provedene manifestacije kao i na showroom u kojem građani mogu vidjeti zelene tehnologije, proizvode i usluge.

Gosti su potom postavljali brojna pitanja i predstavljali iskustva svojih država po pitanju energetske tranzicije te izrekli niz pohvala za aktivnosti koje se provode u Križevcima.

Nakon održanih prezentacija, gosti su potom imali priliku vidjeti prvu solarnu elektranu financiranu kroz kampanju grupnog ulaganja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi koja se nalazi na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Gradonačelnik je na kraju zahvalio Društvu za oblikovanje održivog razvoja DOOR-u i Europskom savjetodavnom centru za energetsko siromaštvo na organizaciji ovog posjeta te potom svima uručio promo materijale o Križevcima kao i Križevačku čokoladu koju proizvodi tvrtka Hedona.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn