Klikni na održivo logo

Projekt Prospect+ – Križevci primjer drugim gradovima po pitanju energetske tranzicije

Projekt Prospect+ – Križevci primjer drugim gradovima po pitanju energetske tranzicije

Križevci 2030

Prospect+

Projekt Prospect+ – Križevci primjer drugim gradovima po pitanju energetske tranzicije

Pozitivan primjer uključivanja građana u energetske projekte ‘Križevački sunčani krovovi’ inspirira mnoge. Kroz projekt Prospect+, tri predstavnika gradova iz Italije, Španjolske i Grčke izrazili su interes te zatražili mentorstvo koje bi im omogućilo repliciranje pozitivnog križevačkog primjera u njihove zajednice. Od ožujka ove godine, mentorica i predstavnica Križevaca bila je Ivana Šatrak iz KLIK energetske zadruge te je kroz online predavanja i sastanke pružala podršku gradovima u razvoju energetskih projekata, novih modela financiranja i uključivanja građana u energetsku tranziciju. U završnoj fazi projekta, tijekom dva dana (30.6. i 1.7.) Križevce je posjetio Francisco Goncalves iz Energy Cities kao facilitator projekta, a zbog zdravstvene spriječenosti online putem mu se pridružio Konstantinos Asikis, predstavnik grčkog grada Farkadona.
Tijekom prvog dana posjete, Ivana Mlinarić ispred Grada Križevaca i Ivana Dubravec ispred KLIK-a goste su upoznale s Energetsko-klimatskim uredom, energetskom zadrugom KLIK, lokacijama ‘Križevačkih sunčanih krovova’ te ostalim projektima energetske tranzicije Križevaca. Drugi dan posjete goste je primio gradonačelnik Mario Rajn koji je detaljno opisao put Križevaca do energetske neovisnosti i klimatske neutralnosti, zašto i kako se uključuju građani te istaknuo da je najbitnije na prvo mjesto staviti interes građana i osigurati energetsku neovisnost ne samo zbog trenutne situacije u svijetu već i zbog sigurnije budućnosti.
Gosti su izrazili zadovoljstvo viđenim te istaknuli želju za daljnjom suradnjom. Zbog pozitivnog dojma koji je ostavljen kroz mentorstvo, Križevci će biti uključeni i u sljedeći krug mentoriranja te tako i dalje promovirati Križevce i ostvarivati suradnju s gradovima koji teže istim ciljevima.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn