Klikni na održivo logo

I ove se godine u Križevcima obilježava Europski tjedan održivog razvoja

I ove se godine u Križevcima obilježava Europski tjedan održivog razvoja

Križevci 2030

EUSDW

Europski tjedan održivog razvoja u Križevcima

Europski tjedan održivog razvoja obilježava se u periodu od 18. rujna do 08. listopada, a vrhunac tjedna održat će se od 20. do 26. rujna pod motom „Misli globalno, djeluj lokalno“ s ciljem promicanja održivog razvoja u lokalnoj zajednici, regiji, zemlji i Europi. Ove će se godine, po drugi puta obilježiti i u Križevcima. Glavna križevačka događanja ove godine fokusirana su na poljoprivredu i energiju.

Kako bi se pripremili za nadolazeće razdoblje u kojem više neće biti moguće koristiti pesticide kao što su se koristili do sada, a što će se odnositi na sve poljoprivredne proizvođače, održati će se predavanje na temu „Ne-kemijske mjere zaštite bilja“ na kojem će se moći saznati sve što je potrebno za uspješan uzgoj hrane bez upotrebe kemijskih pesticida. Osim predavanja o načinu uzgoja hrane bez upotrebe kemijskih pesticida, na ovom će se predavanju pričati i kako ispuštanje otpadnih voda iz septičkih jama utječe na okoliš u kojem živimo, a posljedično i na naše zdravlje. Predavanja su namijenjena svim poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Križevaca i okolnih općina te ostalim zainteresiranim građanima, a održat će se 22.9. u 18 sati, u Energetsko-klimatskom uredu. Predavanje „Ne-kemijske mjere zaštite bilja“ održat će dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić s Visokog gospodarskog učilišta Križevci dok će predavanje o ispuštanju otpadnih voda iz septičkih jama održati Davor Zemljak iz Vodnih usluga.

Svjedoci smo sve većeg interesa građana za sunčanim elektranama, pa tako i mnogobrojnim pitanjima. U suradnji sa tvrtkom E.on Hrvatska u srijedu, 21.9. u 18 sati u Energetsko-klimatskom uredu će se održati predavanje pod nazivom „Kako obračunavamo proizvodnju vaše sunčane elektrane“ gdje će predstavnici tvrtke E.on prezentirati kako se radi obračun proizvodnje i potrošnje energije u samoopskrbnom modelu te objasniti pojedine stavke računa.

Kako bi se građani što više informirali i educirali pored Energetsko-klimatskog ureda, KLIK za njih u Gornjem gradu kod Majze organizira 24.9. od 16 sati događaj pod nazivom „Upoznaj moju elektranu“. U Gornjem gradu se trenutno proizvodi najviše sunčanih kilovata u Križevcima, a vlasnici elektrana su spremni svoja iskustva podijeliti sa svim zainteresiranim budućim vlasnicima. Uz to, KLIK zadrugari posjetitelje časte ribicama kod Majze i odgovaraju na sva pitanja vezana uz realizaciju projekata. 

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja organizira KLIK energetska zadruga u partnerstvu sa Gradom Križevcima, Komunalnim poduzećem, Vodim uslugama, Visokim gospodarskim učilištem, Križevačkim poduzetničkim centrom i E.on Hrvatska, a u sklopu EIT Climate-KIC inicijative “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe”.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn