Klikni na održivo logo

Energetska zadruga KLIK proglašena finalistom Europske nagrade za energetsku održivost 2023

Energetska zadruga KLIK proglašena finalistom Europske nagrade za energetsku održivost 2023

Križevci 2030

Grad Križevci, kojemu je cilj da gotovo 20 % kućanstava ugradi fotonaponske (PV) sustave do 2030., primjer je uspješne suradnje energetskih zajednica i općina.

Energetska zadruga KLIK jedan je od finalista Europske nagrade za energetsku održivost 2023. u kategoriji lokalnih energetskih akcija. Nagradom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije, koje je pokrenula skupina građana ili potrošača, a koja doprinosi tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini. Također inspirira i motivira druge da provedu slične korake u cijeloj EU. Pobjednika određuju glasovi publike, a podržati Klik možete klikom na link.

U samo dvije godine KLIK je podržao građane u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od 500 000 EUR, od čega je polovicu omogućio sam grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288 791 kWh obnovljive energije godišnje. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

KLIK energetska zadruga i Grad Križevci služe kao snažan primjer kako javni sektor može stupiti u partnerstvo s nevladinim organizacijama kako bi uključio građane u energetske i klimatske ciljeve. Energetski projekti zajednice stup su direktive o obnovljivoj energiji EU-a te izravno podupiru Europski zeleni plan i plan REPowerEU.

Europska nagrada za održivu energiju  (nagrada EUSEW) odaje priznanje iznimnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energiji. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada EUSEW u lipnju 2023., na kojoj će biti prisutna europska povjerenica za energiju Kadri Simson i žiri visoke razine.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn