Klikni na održivo logo

KLIK dobitnik Europske nagrade za energetsku održivost

KLIK dobitnik Europske nagrade za energetsku održivost

Križevci 2030

Na svečanosti održanoj u Bruxellesu povodom Europskog tjedna održive energije, KLIK energetska zadruga proglašena je pobjednikom glasovima javnosti u kategoriji lokalnih energetskih akcija Europske nagrade za održivu energiju – EUSEW (European Sustainable Energy Awards

KLIK je nagrađen za izniman trud u transformaciji lokalne zajednice kroz održiva energetska rješenja, u pomaganju Križevčanima u razvoju klimatskih i energetskih projekata te poticanju na ulaganja u obnovljive izvore energije. Upraviteljica Zadruge Sanela Mikulčić Šantić, koja je u ime svih zadrugara KLIK-a primila ovu prestižnu nagradu, naglasila je koliko su lokalne zajednice ambicioznije i proaktivnije od nacionalnih razina.

 „U Križevcima smo proveli projekt grupnog financiranja i oformili energetsku zajednicu i prije nego je donesen zakonodavni okvir. Pokrenuli smo Energetsko-klimatski ured, prvi takav u Hrvatskoj, kao mjesto edukacije i informacija o energetskoj tranziciji jer bez educiranih građana nema ni tranzicije“, rekla je Mikulčić Šantić.

U samo dvije godine KLIK je podržao građane Križevaca u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od pola milijuna eura, od čega je polovicu omogućio sam Grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288791 kWh obnovljive energije godišnje. Učinak KLIK-a vidljiv je ne samo u povećanju upotrebe solarne energije u gradu, već i u jačanju lokalnog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava. „Već više puta istaknuto je da su Križevci predvodnik energetske tranzicije građana, a ova prestižna nagrada koja je došla u Križevce, u naš KLIK, samo je još jedan dokaz i potvrda da idemo u dobrom smjeru prema energetski neovisnoj budućnosti grada Križevaca,“ istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn i uputio čestitke svima koji su dio KLIK-a.

Europska povjerenica za energiju Kadri Simson istaknula je na svečanosti da je prošle godine u EU instalirano 45% više novoinstaliranih kapaciteta vjetroelektrana i solarne energije nego 2021., a između 2021. i 2023. električna energija iz obnovljivih izvora Europljanima je uštedjela 180 milijardi eura. Iskazavši oprezni optimizam u pogledu aktualne energetske krize, Simson je naglasila obuku, usavršavanje, prekvalifikaciju i privlačenje novih talenata kao jedno od kritičnih područja u prijelazu na čistu energiju.

Europska nagrada za održivu energiju odaje priznanje iznimnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, i to u tri kategorije: inovacija, lokalne energetske akcije i žene u energiji. Među ovogodišnjim dobitnicama je inženjerka kemije te energetska inovatorica Anastasia-Maria Moschovi iz Grčke, koja je osvojila titulu Žene u energetici za 2023., Joana Freitas iz Izvršnog odbora EDP Generationa dobila je nagradu “EUSEW Innovation Award” kao predstavnica projekta plutajućih solarnih panela na rezervoarima vode “Alqueva” te talijansko-grčka kemičarka i klimatska aktivistica Livia Kalosakku iz skupine EUSEW Young Energy Ambassadors koja je osvojila posebnu nagradu “Young Energy Champion”.

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn