Klikni na održivo logo

KLIK sudjelovao na zajedničkom sastanku OSS-ova u Pragu: Predstavljeni primjeri dobre prakse OSS-ova u europskim zemljama 

KLIK sudjelovao na zajedničkom sastanku OSS-ova u Pragu: Predstavljeni primjeri dobre prakse OSS-ova u europskim zemljama 

Križevci 2030

KLIK Križevački laboratorij inovacija za klimu, one stop shop, solari, energetska obnova, sastanak u Pragu

Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK), zajedno sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju (GBC) i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, sudjelovao je prošlog tjedna na međunarodnom sastanku u Pragu, gdje su se okupili stručnjaci iz Španjolske, Češke i Estonije, kako bi predstavili uspješne primjere otvorenih “One Stop Shopova” u svojim zemljama.

U sklopu projekta cr0ss renoHome križevački energetsko-klimatski ured u rujnu će otvoriti svoja vrata kao One Stop Shop u kojem će građani na jednom mjestu moći pripremiti svu dokumentaciju, dobiti ponude za energetska i tehnička rješenja te dobiti financijsko savjetovanje i podršku kroz cijeli proces renovacije.

Budući da se o temama energetske tranzicije već uvelike govori diljem Europe, ovaj susret bio je ključan za razmjenu iskustava i inovacija u polju energetske obnove domova, kao i za uvid u koncept “renovation passporta”, personaliziranog dokumenta koji nam nudi detaljan plan za dugoročnu energetsku obnovu pojedinog objekta.

Prvog dana našeg boravka u Pragu, domaćini iz Češke, a zatim i kolege iz španjolske regije Baskije i Estonije predstavili su svoja dosadašnja iskustva u uspostavljanju One Stop Shopova – integriranih centara gdje građani mogu na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije o energetskoj obnovi svojih domova. Primjenom OSS-ova, građanima se značajno olakšava proces energetske obnove jer im stručnjaci na jednom mjestu nude konzultacije, tehničku podršku i financijske savjete.

Nakon sastanka, uslijedio je obilazak grada na kojem smo imali prilike čuti sve o bogatoj kulturnoj baštini Praga. Ovaj obilazak pružio nam je dodatnu inspiraciju i uvide u važnost očuvanja kulturnih znamenitosti kroz suvremene tehnike energetske obnove.

Na drugom danu sastanka pridružili su nam se i predstavnici čeških ministarstava, što je dodatno naglasilo važnost ove inicijative na nacionalnim razinama.

Važnost ovog međunarodnog sastanka očituje se i u tome da su, ove teme, koje proizlaze iz Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD IV), ključne za sve države Europske unije, budući da Direktiva – usmjerena na postizanje potpuno dekarboniziranog fonda zgrada do 2050. godine, doprinosi energetskim i klimatskim ciljevima Europske unije. 

Perspektiva za budućnost

Naša razmjena iskustava s kolegama iz drugih zemalja donijela je mnogo novih ideja i rješenja koja možemo primijeniti na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.

Ovakvi susreti, osim što nas povezuju s međunarodnim partnerima, jačaju našu predanost zajedničkom cilju: stvaranju održivih i energetski učinkovitih domova za sve građane i energetski neovisan, klimatski neutralan kontinent do 2050. godine. 

Podijeli:
Facebook
Twitter
LinkedIn